Vina

JAKOT, suho

 

Sauvignon vertJakot je sortno belo vino, ki ga iz preteklosti bolje poznamo pod imenom Furlanski tokaj. Mošt za to vino začne fermentirati brez hlajenja, z dvodnevno maceracijo. Fermentacija se nadaljuje in konča v velikem lesenem sodu. Vino nato eno leto odleži v tem sodu na lastnih drožeh, brez pretokov. Prvi pretok opravimo po enem letu pred trgatvijo v inox cisterno, kjer se še eno leto samo čisti in stabilizira, da ga lahko po dveh letih zorenja v kleti ustekleničimo brez filtracije.

Lastnosti vina: Je rumene barve z zelenimi odtenki. Intenzivna cvetica, zaznavamo vonj zelišč in akacije. Je polnega okusa s solidnim pookusom, srednjega telesa.

Temperatura serviranja: 12- 14°C

 

CHARDONNAY, suho

 

ChardonnayMošt začne fermentirati v stiku z jagodno kožico (maceracija) dva dni. Po končani fermentaciji v velikem hrastovem sodu vino brez pretokov ostane na lastnih drožeh celo leto in je prvič pretočeno v inox cisterno pred naslednjo trgatvijo. V cisterni zori in se bistri še eno leto ter je po dveh letih ustekleničeno brez filtracije.

Lastnosti vina: Je zlatorumene barve in v kozarcu precej gosto. Cvetica je intenzivna in predvsem sadna, po zreli breskvi in s svežino jabolka. Zaznavni sta maslenost in svežina. V ustih je vino sprva prijetno kremasto, nato se odprejo sadni okusi, ki jih dopolnjujeta hrustljavi mineralnost in svežina. Pookus je dolg in prijeten.

Priporočene jedi: Priporočamo ga k belemu mesu, škampom in školjkam.

Temperatura serviranja: 15- 16°C

 

RUBINO, polsuho

 

RubinoRubino je rdeča zvrst, sestavljena iz merlota 80% in cabernet sauvignona 20%, kateremu dodamo sladko vino iz sušenega grozdja. Merlot maceriramo 1 mesec, cabernet sauvignon pa 2 tedna. Vino zori dve leti v rabljenih barik sodčkih, tretje leto pa mu dodamo sladko vino, ki zori ločeno. stekleničimo ga brez filtracije šele tretje leto.

Lastnosti vina: Je rubinasto rdeče barve, izredno sadne cvetice po gozdnih sadežih, ter na okusu kombinacija svežine in žametne elegance.

Priporočene jedi: Priporočamo ga k lažji divjačini, kot je file srne ali muflona, ter za spajanje mesa s sadnimi omakami.

Temperatura serviranja: 15-16°C

 

LEOPOLD, suho

 

CuveeLeopold je zvrst belega vina sestavljena iz malvazije, zelenega sauvignona, rebule in sauvignona. To je sveže vino tekočega letnika, katero je hladno stisnjeno in fermentira s selekcioniranimi kvasovkami v inox cisternah. Namenjeno je širšemu krogu potrošnikov.

Lastnosti vina: Je svetlorumene barve z rahlo rumenozelenimi odtenki. Prevladujejo sveže citrusne vonjave prepletene z zeliščnimi notami. Okus je poln, topel in hkrati svež.

Priporočene jedi: Priporočamo ga k belemu mesu, svinjini, začinjenim ribjim jedem, ribjemu carpacciu, testeninam in rižotam.

Temperatura serviranja: 10-12°C